I forbindelse med et arrangement jeg var med på i sommer, fikk jeg spørsmål om jeg syltet ingefæren selv. Det måtte jeg innrømme at jeg aldri hadde tenkt på, og tok til å sjekke internettet for å finne ut hvordan jeg skulle gå frem for å gjøre det hjemme!
Jeg fant en fin oppskrift hos matmeg.no (se her), og testet den ut. Oppskriften ga en veldig god, litt sterk, og veldig sprø gari!
Jeg har tilpasset oppskriften noe, og skal i fremtiden lage av en større mengde – sånn at man har til mer enn én runde middagsgjester. Garien har også bare godt av å stå i kjøleskapet, så ikke vær redd for å lage mye – så lenge du har plass til det.
Du trenger:
300 g fersk ingefær
6 dl vann
100 g sukker
1,5 dl risvineddik
1,5 dl eplesidereddik
Saften av en halv sitron
Saften av en halv lime
2 ts salt
I tillegg vil en mandolin (kutteverktøyet, ikke instrumentet) gjøre arbeidet mye enklere – og resultatet mye bedre!
Start med å skrelle ingefæren.
Bruk en mandolin (eller en skarp kniv), og skjær ingefæren i millimetertynne skiver.
Kok opp vann, ha i saltet og ingefæren, slå av varmen og la ingefæren trekke mens vannet kjøler seg ned.
Når ingefærvannet er kjølt ned, kok opp eddik, sukker, og sitron- og limesaften, til sukkeret er løst helt opp.
Ha ingefæren i glass, og fyll opp med eddikblandingen. Sett på lokk, og sett glasset kjølig – minst tre timer, gjerne mer!
Kjempe enkelt, kjempe godt, og noe du kan servere med stolthet!
Din tur!

Skrellet ingefær.

Å kutte opp ingefæren er som en lek med en mandolin, man får finere skiver og det går mye raskere enn å snitte med kniv.

Setter du ingefæren slik vil du få lengre skiver. Gari er godt, og skivene kan ikke bli for store, spør du meg!

Ferdigskivet ingefær.

Vann og salt, klar til å varmes i gryten.

Ingefæren trekker i lettsaltet vann, mens det kjøler seg ned.

Eddik, sukker, og sitron, og lime om du vil (ikke med på bildet).

Varm opp eddiken, sukkeret og sitron- og limesaften til sukkeret er løst opp.

Ingefæren er tatt opp av vannet, og hatt i et passe stort glass.

Fyll opp med eddikblandingen, og du har Gari.

Ferdig gari, klar for kjøleskapet. Denne ble en stor hit sist jeg hadde gjester.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar